EINDHOVEN - Frits Philips bereikte zaterdag de bijzondere leeftijd van honderd jaar. Alle Eindhovenaren vieren het verjaarsfeestje van de oud-industrieel mee. De lichtstad is zelfs voor één dag omgedoopt tot Frits Philips Stad. Het startsein voor alle festiviteiten werd gegeven op de Markt, die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Frits Philips Markt.

Zaterdagmorgen waren alle Eindhovenaren uitgenodigd daar om op de koffie te komen. Het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) zorgde voor de taart. Bij de aftrap waren ook familieleden van Meneer Frits aanwezig. Philips zelf bleef vanwege zijn gezondheid thuis op zijn landgoed De Wielewaal, waar zijn verjaardag in besloten kring werd gevierd.

Het Fritske, de herdenkingsmunt, was binnen enkele uren uitverkocht. "Ik ben hier echt heel blij mee", zei initiatiefnemer en markante Eindhovenaar Johan Vlemmix. "Ik ben blij dat iedereen de munt een leuk initiatief vindt van mij. Zelfs de familie Philips heeft nog een aantal extra munten gekocht", aldus Vlemmix. Hij laat nog enkele tienduizenden herdenkingsmunten slaan, zodat niemand achter het net hoeft te vissen. Van de opbrengst laat hij een beeld maken van de oude heer Philips.