AMSTERDAM - Driekwart van de donateurs van giro 555 vindt het geen probleem als een deel van het geld voor de tsunamislachtoffers gebruikt wordt voor andere noodgebieden. Dat blijkt uit een onderzoek van NIPO NSS in opdracht van de Volkskrant, dat zaterdag gepubliceerd is. Ruim 570 donateurs hebben aan de enquête meegewerkt.

Een kwart van de ondervraagden wil dat al het geld naar de gebieden gaat die eind vorig jaar getroffen zijn door de tsunami. 31 procent vindt dat een deel van hun donatie best wel naar een ander noodgebied mag, zoals Darfur. Van 44 procent mag dat ook, maar onder voorwaarden. De meerderheid is van mening dat de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maximaal een kwart van het geld voor andere doelen mogen gebruiken.

De SHO heeft echter eerder al laten weten dat het "onmogelijk" en "onzuiver" is om bijdragen voor andere doelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Darfur.

Een woordvoerster liet zaterdag weten dat het onderzoek in de Volkskrant daar niets aan verandert. "Alles wat binnenkomt, kunnen we nog steeds goed gebruiken in de tsunamigebieden. Het ziet er niet naar uit dat er geld overblijft."

De SHO denkt ongeveer 190 miljoen euro aan donaties voor de tsunamislachtoffers op giro 555 te hebben ontvangen.