SJANGHAI - In de Chinese metropool Sjanghai zijn zaterdag duizenden actievoerders op de been gekomen om te protesteren tegen Japan. De demonstranten gooiden met stenen en flessen naar het Japanse consulaat en Japanse restaurants en staken Japanse vlaggen in brand. De oproerpolitie is massaal aanwezig en probeert de circa tienduizend betogers met luidsprekers tot rust te manen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De acties in het financiële centrum van China begonnen zaterdag kleinschalig, maar groeiden al snel uit. De duizenden demonstranten roepen leuzen als 'Weg met Japan' en 'Boycott Japanse producten'. Sommigen dragen borden met zich mee waarop een zwaard een opgaande zon (het symbool van Japan) doorboort. Volgens het Japanse persbureau Kyodo wordt er ook in de steden Guangzhou, Hangzhou en Nanjing gedemonstreerd.

De demonstratie in Sjanghai luidt een tweede golf van anti-Japanse protesten in. Vorige week liepen eerste protestacties tegen de manier waarop Japan omgaat met het oorlogsverleden uit de hand. Volgens de demonstranten moffelt Japan wreedheden die het tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft begaan weg. Zij koelden toen in Peking en enkele steden in het zuiden van China hun woede op onder meer Japanse winkels en eetgelegenheden.

In Peking bleef het zaterdag vooralsnog rustig. De Japanse ambassade en de woning van de Japanse ambassadeur in de stad zijn afgeschermd door honderden leden van de paramilitaire politie. Beide gebouwen werden vorig weekeinde bekogeld door circa tienduizend demonstranten.

De Chinese autoriteiten hebben beloofd Japanse bedrijven en burgers te beschermen. Zij ontkennen geruchten als zou de regering de acties in stilte hebben aangemoedigd. De politie van Peking heeft de burgers volgens Chinese media opgeroepen niet aan illegale demonstraties deel te nemen. Volksvertegenwoordigers uit beide landen kwamen vrijdag overeen het anti-Japanse geweld te veroordelen.