ARNHEM - Justitie verdenkt een 21-jarige man van Iraaks-Koerdische afkomst uit Culemborg ervan dat hij zijn zus uit eerwraak heeft vermoord. Dat bleek vrijdag tijdens een zogeheten pro forma-zitting tegen de man.

Hij wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC) te Utrecht en op verzoek van de rechtbank zal het PBC tevens onderzoeken of de culturele achtergrond van de man een rol heeft gespeeld bij de moord. Ook wil de rechtbank een eerwraakdeskundige horen. Verder wil de rechtbank een tante en tevens pleegmoeder van de vermoorde vrouw ondervragen om zo te achterhalen of de moord soms is gepleegd in opdracht van familie uit Irak.

De pleegmoeder zou inmiddels uit angst voor een nieuwe eerwraak zijn ondergedoken. De familie in Irak zou het haar kwalijk nemen dat zij de 18-jarige verwesterde vrouw te veel haar gang heeft laten gaan.

De zus was een niet-belijdende moslim. Zij was ongehuwd en uit een relatie met een niet-moslim was op oudejaarsdag 2004 een dochter geboren. Vijftien dagen later werd de vrouw gedood. Haar westerse levensstijl zou haar familie niet zijn welgevallen. De broer, die als asielzoeker in Nederland verbleef, zou zijn zus geregeld hebben bedreigd. In november heeft de zus daarvan aangifte gedaan bij de politie. De advocaat van de verdachte, H. van der Linden, vroeg de rechtbank te onderzoeken wat de politie met deze aangifte heeft gedaan.

De rechtbank zet de zaak op 10 juni voort.