WEERT/DEN HAAG - Een groot aantal militairen is in de nacht van donderdag op vrijdag op de vuist gegaan met de politie en de marechaussee voor het politiebureau in Weert. Dat meldden de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de gemeente Weert vrijdag.

De politie Limburg Noord moest versterking oproepen uit Oost Brabant en Zuid Limburg om de gemoederen tot bedaren te brengen. De KMAR arresteerde een 33-jarige militair uit Nieuwveen en sluit meer arrestaties niet uit.

Afzwaaifeest

Het conflict begon vrijdagmorgen rond twee uur tijdens een afzwaaifeest van de KMS-militairen in een kroeg. Daarbij ontstond een handgemeen tussen een nog onbekende burger en een militair. Vervolgens bemoeiden andere militairen zich met de zaak. Toen de politie de 33-jarige militair arresteerde, richtte de woede van de militairen zich op de agenten.

De politie wilde enkele militairen meenemen naar het nabijgelegen politiebureau, maar vervolgens ontstonden schermutselingen. Over en weer vielen er klappen. Vier agenten, twee mannen en twee vrouwen, werden daarbij gemolesteerd. De militairen belegerden het bureau, waarna de politie versterking opriep uit heel Limburg en een deel van Brabant.

Zwaaien

Burgemeester Niederer van Weert heeft naar aanleiding van de rellen overleg gevoerd met de commandant van de Van Hornekazerne in Weert. De militairen zwaaien daar vrijdag af, maar de burgemeester vindt dat de betrokken militairen op hun verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken.

Niederer zegt geschrokken te zijn van de agressie door de militairen. "Men mag van militairen meer verantwoordelijkheidsgevoel verwachten", zei hij. Bovendien vindt hij het niet te rechtvaardigen dat mensen zich tegen de politie verzetten.