RIJSWIJK - Het vroegere REM-eiland (Reclame Exploitatie Maatschappij) staat te koop. Beheerder Rijkswaterstaat bevestigde vrijdag dat het stalen eiland voor de kust van Noordwijk in de verkoop gaat. Anderhalf jaar geleden maakte de directie Noordzee van Rijkswaterstaat al duidelijk dat het meetpunt voor onder meer golfslag overbodig was geworden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In eerste instantie zou het Meetpunt Noordwijk gesloopt worden. "Mocht de verkoop deze zomer niet doorgaan, dan wordt het alsnog ontmanteld", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Toekomstige kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. "Een vuilverbrander zal er bijvoorbeeld niet komen." Volgens Rijkswaterstaat heeft onder meer de Stichting Noordzee interesse voor het eiland getoond.

De Dienst der Domeinen van het ministerie van Financiën, zal zoals gebruikelijk bij rijksbezittingen, de verkoop op zich nemen. Hoeveel het eiland moet kosten, hangt af van de koper met het beste plan en bod voor het meetpunt. De jaarlijkse lasten voor het oude en versleten platform bedragen tussen de 500.000 en 700.000 euro.

Bedrijfsleven

Het gevaarte van twaalf bij 24 meter, met twee dekken en een helihaven, ligt sinds 1964 9 kilometer uit de kust voor de badplaats. Enkele topmannen uit het bedrijfsleven begonnen er toen onder leiding van scheepsbouwer C. Verolme de Reclame Exploitatie Maatschappij als commerciële reactie op het omroepenbestel.

Juli 1964 begonnen de illegale uitzendingen van Radio Noordzee en later TV Noordzee, met Amerikaanse series als De Onzichtbare Man en Ed het Sprekende Paard. De REM genoot veel populariteit onder luisteraars en kijkers. In de eerste weken van de tv-uitzendingen kochten veel Nederlanders de REM-antenne, die nodig was om het signaal op kanaal 11 te zien. De politiek moest niets weten van deze nieuwe zender en het toenmalig kabinet-Marijnen pikte de inbreuk op de publieke omroep niet.

REM-eiland

Als reactie op Den Haag deed de REM in november 1964 een verzoek tot een legale zendvergunning voor de omroep TROS (Televisie Radio Omroep Stichting), maar voor de uitzendingen vanaf het REM-eiland was het te laat. Half december viel het doek voor de eerste commerciële omroep. Marine en rijkspolitie grepen in en de zenders werden verzegeld. De TROS deed het vervolgens aan land beter. Zij kreeg de status van publieksomroep. Vorig jaar heeft de omroep ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum enkele programma's vanaf het REM-eiland gepresenteerd.

Het jaar voordat Rijkswaterstaat het REM-eiland in gebruik naam als meetpost Noordwijk werd de laatste herinnering aan de zendtijd ontmanteld. De zendmast moest worden afgebroken omdat die dreigde om te vallen. Rijkswaterstaat zette apparatuur op het eiland om golfslag, wind en watertemperatuur te meten.