DEN HAAG - De Referendumcommissie heeft volgens Tweede Kamerlid Van Baalen van de VVD een "grove fout" gemaakt door het Leids collectief Eurodusnie een subsidie toe te kennen van 40.000 euro voor een campagne tegen de Europese grondwet. Het Kamerlid heeft opheldering gevraagd aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Europese Zaken.

"De commissie moet haar huiswerk overdoen, want er is alleen naar de projectvoorstellen gekeken en niet naar wie er achter zitten", zei Van Baalen vrijdag. Volgens hem tast de actiegroep, onder meer bekend van het gooien van taarten naar toenmalig eurocommissaris Bolkestein, minister Zalm van Financiën en Pim Fortuyn, de rechtsstaat aan.

"We geven toch ook geen subsidie aan de Hells Angels of aan Lonsdale-jongeren voor een clubhuis", stelt het Kamerlid. Hij vindt dat de Referendumcommissie informatie moet inwinnen bij de gemeente Leiden en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), zodat ze haar besluit kan heroverwegen.

Op de website van Eurodusnie staat dat de subsidie is toegekend aan de gelieerde organisatie 'Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg'. Het collectief wil het geld onder meer besteden aan een festival op 28 mei in Leiden met "veel debat en muziek".

Daarnaast gaat het collectief gratis ansichtkaarten en programmaboekjes met kritiek op de Europese grondwet verspreiden in bijvoorbeeld horecagelegenheden en openbare bibliotheken. Eurodusnie wijst de Europese Unie af en noemt die "een kapitalistische constructie die enkel de belangen van de economische en politieke elites dient".

Lijst Pim Fortuyn

Partijvoorzitter en fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn zijn 'zeer verontwaardigd' over de subsidie. "Dit is werkelijk de wereld op zijn kop, slecht gedrag wordt wederom beloond", aldus fractievoorzitter Van As. "Door simpel, even te 'google-en' op het internet stuit je al op voldoende informatie om zo'n stichting juist niet te honoreren." Partijvoorzitter Bert Snel: "Met zo'n fout verdient de referendumcommissie werkelijk haar brevet van onvermogen. De commissie heeft onzorgvuldig gehandeld en slechts gemeend een politiek correcte verdeling van subsidiegeld te maken vanuit de losse pols."

Voor de Lijst Pim Fortuyn is het volgens de fractie "dubbel pijnlijk dat de groep taartengooiers die Pim Fortuyn in 2002 besmeurden, wordt beloond met maar liefst 40.000 euro terwijl de partij zelf - als enige politieke partij - geen subsidie toegewezen kreeg voor de campagne tegen de Europese grondwet."