PARIJS - Een grote brand in een hotel in het centrum van Parijs heeft vrijdagochtend aan ten minste twintig mensen, onder wie acht kinderen, het leven gekost. Zeker dertien personen raakten ernstig gewond, meldde de brandweer van de Franse hoofdstad. Ruim veertig anderen liepen lichtere verwondingen op of hadden last van ademhalingsmoeilijkheden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De brandweer vreest dat het dodental nog verder oploopt, omdat in het puin van het uitgebrande hotel nog lichamen kunnen liggen. Een brandweerwoordvoerder zei een dergelijke grote brand zelden in Parijs te hebben gezien. Ruim 250 brandweerlieden zijn ingezet met bijna zestig wagens. Onder de gewonden zijn ook brandweerlieden. De politie gaat uit van een ongeluk.

Paniek

De brand ontstond rond 2.00 uur door nog onbekende oorzaak in het zes verdiepingen tellende hotel Paris-Opéra in de Rue de Provence (9e arrondissement). In paniek sprongen enkele mensen uit ramen. Het hotel had maar één nooduitgang, maar voldeed desondanks aan alle veiligheidsvoorschriften, aldus de autoriteiten.

Noodhospitaal

In het nabijgelegen warenhuis Galeries Lafayette, populair bij toeristen, is een noodhospitaal ingericht. Hier zijn in eerste instantie ook de doden opgebaard. Minister De Villepin van Binnenlandse Zaken heeft de plek bezocht, net als burgemeester Delanoë van Parijs.

Daklozen

In het eenvoudige hotel, vlak bij de Opéra Garnier, het oude operahuis, verbleven in de nacht van donderdag op vrijdag 76 personen. Het hotel was grotendeels afgehuurd door de sociale dienst van de gemeente om er daklozen van vooral Afrikaanse afkomst onder te brengen. Onder de gewonden zijn Franse, Sengalese, Portugese, Ivoriaanse, Amerikaanse, Oekraïense en Tunesische staatsburgers. De identiteit van de doden is nog niet bekend.