AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag een grootscheepse controle gehouden in de binnenstad. Tijdens de actie onder de naam Stadspoort zochten ongeveer driehonderd agenten naar criminelen, verkeersovertreders en mensen die nog een boete open hebben staan.

Donderdagavond waren al zeker 24 verdachten opgepakt voor onder meer wapenbezit. Ook ontdekten agenten een auto die vol zat met vuurwapens. "We maken de binnenstad onveilig voor criminelen", zei een woordvoerder van de politie.

De actie Stadspoort werd omstreeks 04.00 uur afgerond. De naam was ontleend aan de insteek van de controle; de politie was extra attent op wegen die naar de binnenstad leiden. De politie was daarnaast vooral actief op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het Leidseplein en het Centraal Station.

Nooit eerder heeft de politie Amsterdam op deze manier zo grootschalig uitgepakt. Vrijdagmorgen rond 10.00 uur laat de politie weten wat de actie heeft opgeleverd.