LOS ANGELES - Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Oregon heeft donderdag ongeveer 3000 homohuwelijken nietig verklaard die daar vorig jaar waren voltrokken. Volgens de rechters hadden de functionarissen die de stellen in de echt verbonden, niet het recht dat te doen.

In een aantal districten in Oregon stelden de autoriteiten het huwelijk vorig jaar maart open voor koppels van hetzelfde geslacht. Zij vonden dat een verbod op het homohuwelijk neerkwam op discriminatie. Ook in San Francisco, in de staat Californië, konden homostellen een tijdlang trouwen.

Einde

De zaak werd een nationale rel over de vraag of een verbod op het homohuwelijk in strijd is met de grondwet. Uiteindelijk maakten rechters een einde aan het voltrekken van homohuwelijken tot die vraag was beantwoord.

Stemmen

Bij de algemene verkiezingen in november stemden de inwoners van Oregon voor een amendement op de grondwet van hun staat dat stelt dat het huwelijk alleen voor een man en een vrouw is. In andere staten werden soortgelijke voorstellen doorgevoerd.