DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland wil dat het kabinet versneld de uitstoot van het wegverkeer aanpakt. Een pakket maatregelen van een roetfilterplicht voor vrachtwagens tot verhoging van de dieselaccijns moet ervoor zorgen dat de provincie zich kan blijven ontwikkelen.

In een brief aan premier Balkenende en staatssecretaris Van Geel van Milieu luidden Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland de noodklok. "Wij willen de term 'Zuid-Holland is op slot' niet gebruiken, wij maken ons echter ernstige zorgen."

Ijskast

De Europese normen voor schone lucht dreigen de aanleg van nieuwe wegen, bedrijventerreinen en woonwijken in de weg te staan. Op dit moment staan enkele projecten in Zuid-Holland al noodgedwongen in de ijskast.

Zuid-Holland verwacht dat dat zonder maatregelen alleen maar erger zal worden. Bij "ruim zestig projecten" rekenen GS op problemen met de luchtkwaliteit.

Snelheidslimiet

GS pleiten voor tien extra maatregelen om de vervuiling door het verkeer terug te dringen en zodoende ontwikkelingen mogelijk te houden. Op de Rotterdamse ring moet 80 kilometer per uur de snelheidslimiet worden. Voor diesel kan de aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting omhoog.

Om schonere auto's te stimuleren, adviseert Zuid-Holland hybride auto's en diesels met roetfilters via voordeeltjes nog nadrukkelijker in de etalage te zetten.

De staatssecretaris werkt momenteel aan een nieuw plan om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, zonder dat daarbij het land op slot gaat. De Raad van State blokkeerde omwille van het milieu deze week nog de aanleg van een spitsstrook op de rijksweg A27. De eerste vervangende regeling van Van Geel sneuvelde ook al voor de hoogste bestuursrechter.