MOSKOU - In het Siberische Novosibirsk kunnen alcohol- en drugsverslaafden met hun billen bloot om van hun slechte gewoonte af te komen. Volgens de nieuwe methode van psychiater Marina Tsjoechrova helpt een flink pak slaag - met een flexible stok op het blote achterwerk - een einde te maken aan de verslaving, schreef de krant The Moscow Times donderdag.

Tsjoechrova heeft tot nu toe tien patiënten onder handen genomen, van wie er zes - na een behandeling van circa een jaar - geheel van de drank en drugs kunnen afblijven. Vier lieten zich na de eerste paar aframmelingen niet meer zien en zouden weer in hun oude gewoonte zijn vervallen. De patiënten moeten de eerste drie weken van de behandeling minstens een keer per week een sessie van driehonderd slagen op de billen incasseren. Daarna worden zij geslagen op eigen verzoek, maar minstens één keer per maand.

Slaan

Volgens de psychiater, die al meer dan twintig jaar verslaafden behandelt, heeft het slaan effect op mensen die afhankelijk zijn van alcohol en opiaten omdat zij vaak een gebrek hebben aan de stof endorfine. De verminderde aanwezigheid van dit zogenoemde 'gelukshormoon' leidt ertoe dat de bovenste lagen van de huid minder gevoelig worden waardoor de verslaafde zich "niet thuis in zijn eigen lichaam voelt", aldus Tsjoechrova. Door de aframmelingen gaan de patiënten weer 'hun lijf voelen' en verlangen zij minder naar alcohol of drugs.

De stok waarmee de willige slachtoffers worden geslagen, is niet zo hard dat er bloedingen optreden. De schade blijft beperkt tot blauwe plekken. Tsjoechrova deelt meestal niet zelf het pak slaag uit, maar laat dat doen door mannelijke werknemers van de afkickkliniek.

De Siberische vinding kan niet op veel bijval rekenen van het Russische ministerie van Gezondheid. De ambtenaar die belast is met de bestrijding van verslaving, heeft laten weten niet erg overtuigd te zijn van het effect van de methode.