DEN HAAG - Een aantal van de wapens dat afgelopen weekeinde werd gestolen van de vliegbasis Gilze-Rijen, is teruggevonden. Een politieman zag woensdagavond bij een routinecontrole op een carpoolplaats aan de N217 in de Hoeksche Waard (Zuid-Holland) verpakte wapens in de berm liggen. Het bleek te gaan om tweehonderd pistolen van het type Glock 17.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De marechaussee heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. Een woordvoerster van de marechausee wil niet aangeven hoeveel wapens nog missen, maar bevestigde wel dat de vondst van woensdagavond "het grootste deel" van de vermiste wapenbuit betreft. Ze wil geen verdere mededelingen doen in het belang van het onderzoek.

Tot nu toe heeft het onderzoek nog niet tot arrestaties geleid. Het ministerie van Defensie heeft donderdag een eerste snelle inventarisatie van eventuele beveiligingslekken voltooid.

Commandanten hebben opdracht gekregen onverwijld de beveiliging aan te passen als daarvoor aanleiding is. Wat de zogeheten 'quick scan' heeft opgeleverd, wilde Defensie uit oogpunt van veiligheid niet zeggen.