ZWOLLE - "Ik weet er niks meer van en ik kan het ook niet geloven. Ik was vreselijk gek op Betsy", zei de 80-jarige M. te R. uit Hardenberg donderdag voor de rechtbank in Zwolle. Ze doelde daarmee op het misdrijf dat ze op 2 januari heeft gepleegd. Die dag bracht ze haar 51-jarige verstandelijk gehandicapte dochter Betsy om het leven door haar een kussen op het gezicht te drukken. Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar celstraf.

Haar advocaat W. Anker bestempelde de zaak als een tragedie. Hij is van mening dat de hoogbejaarde vrouw niet in een gevangenis thuishoort en kwam met strafalternatieven. Bij de vrouw die sinds januari in een huis van bewaring verblijft, is pas sinds een week of drie het besef doorgedrongen dat ze in de gevangenis zit.

Verzorging

Tijdens de zitting kwam een beeld naar voren van familieruzies en problemen rond de zorg van Betsy. Na jarenlange verzorging door haar moeder, verbleef het slachtoffer sinds 1993 in een tehuis. In 2000 scheidde de verdachte na een huwelijk van 54 jaar van haar man. Daarna en met de dood van haar ex-man begonnen de familieproblemen waarin ook de andere dochter, die curator was van Betsy, een grote rol speelde.

Volgens de officier van justitie I. Verkerk is het onduidelijk of Betsy het slachtoffer is geworden van geruzie tussen haar moeder en haar zus. Anker betoogde dat zijn cliënt zich steeds meer buitenspel gezet voelde door het personeel van de instelling waar Betsy verbleef. "Of dat nu de werkelijkheid was of niet, maar zo voelde ze dat".

Epilepsie

De vrouw heeft op de avond van 2 januari tegenover de politie wel een verklaring afgelegd. Ze heeft daar gezegd dat "een gevoel van wanhopigheid haar overviel en dat ze, toen Betsy een aanval van epilepsie kreeg, een kussen op haar gezicht heeft gedrukt". Te R. weet zich het voorval niet alleen niet meer te herinneren, ook het afleggen van die verklaring is uit haar geheugen gewist.

Volgens aanklaagster Verkerk was er geen sprake van moord en onderschrijft zij het beeld van de deskundigen dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het misdrijf. De vrouw toonde donderdag weinig emoties in de rechtszaal. "Dat komt omdat mijn emoties in een cementen ton zitten", zo verklaarde ze zelf. Volgens de deskundigen heeft de vrouw onder meer geheugenproblemen en een gedragsstoornis.

Advocaat H. Anker vroeg om vrijspraak van opzet, omdat de vrouw door haar slechte geheugen niet meer weet wat ze heeft gedaan. Ook is er geen motief. Zijn broer W. Anker betoogde dat deze unieke zaak - Te R. is de oudste vrouw in een Nederlandse gevangenis - een creatieve strafoplegging verdient. Ze kan niet in de gevangenis blijven, temeer omdat Nederland geen speciale voorzieningen heeft voor hoogbejaarden, aldus de raadsman. Volgens Anker is het beter de vrouw een voornamelijk voorwaardelijke straf op te leggen met bijzondere voorwaarden of om haar te plaatsen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De rechtbank doet 28 april uitspraak.