DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vindt de inval die woensdag werd gedaan bij Omroep Brabant gerechtvaardigd. Justitie was op zoek naar ruw beeldmateriaal van de rellen van vorige week in de Graafsewijk in Den Bosch.

Volgens het OM is het door Omroep Brabant geschetste beeld van een intimiderende politie-inval volstrekt overtrokken en onjuist.

Justitie heeft naar eigen zeggen ruim twee dagen lang gesprekken met de omroep gevoerd over het afgeven van nog niet uitgezonden beeldmateriaal van de rellen in Den Bosch.

Bevel

Het OM heeft uiteindelijk op afgelopen dinsdag rond 14.00 uur een bevel naar de omroep gefaxt, met de eis de beelden af te staan. "Pas toen definitief duidelijk was dat Omroep Brabant niet wilde meewerken, is onder leiding van de rechter-commissaris de doorzoeking uitgevoerd", laat het OM schriftelijk weten.

Intimiderend

De redactieraad van Omroep Brabant laat weten deze reactie van het OM te verwachten. "Wij weten wat wij gezien en gehoord hebben", laat M. Kortlever van de redactieraad van de regionale oproep weten. "Er hing een intimiderende sfeer op de redactie die door alle redacteuren zo werd ervaren. Als er wordt gezegd: 'Godverdomme, je bandje... nu!' is dat intimiderend", aldus Kortlever over het volgens justitie volstrekt onjuiste beeld dat de omroep van de inval schetst.

Justitie zegt Omroep Brabant, conform landelijke afspraken, aangeboden te hebben een rechter te laten bepalen of de ruwe beelden gebruikt mochten worden. Maar volgens haar is de omroep daar niet op in gegaan. "Uiteindelijk bleek het belangrijkste argument dat Omroep Brabant bang is voor de relschoppers als die de indruk krijgen dat Omroep Brabant beelden zonder slag of stoot afstaat aan justitie", aldus de schriftelijke reactie van het OM. "Ze zeggen dat ze begrip hebben voor onze situatie, maar handelen daar niet naar", reageert Kortlever.