UTRECHT - De politie heeft donderdag de handen vol gehad aan de ontruiming van een kraakpand aan het Vredenburg in Utrecht. De elf aanwezige krakers hadden zich in het pand verschanst en in enkele gevallen stevig vastgeketend aan verwarmingsbuizen en aan elkaar gelaste ijzeren spullen.


Krakers nestelen zich op het dak

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De rechter had twee weken geleden bepaald dat het pand, waarin tot voor kort de Utrechtse Weggeefwinkel was gevestigd, uiterlijk donderdag om 9.30 uur diende te zijn ontruimd.

De krakers waren het vooral niet eens met de rechterlijke uitspraak, omdat de eigenaar volgens hen geen concrete plannen met het pand heeft. Wel zou hij het willen gebruiken als speculatieobject.

Verlaten

Een deurwaarder constateerde in gezelschap van agenten dat er donderdagochtend nog krakers in het voormalige bioscoopgebouw aanwezig waren. Daarop werden ze gevorderd het pand te verlaten.

Verfbommen

De krakers, waarvan een aantal op het dak, reageerden met het gooien van verfbommen naar bussen op het Vredenburg. De politie sloot de busbaan en de omgeving daarop af en trommelde de mobiele eenheid op.

Ontruiming

Een zogenoemde brand- en traangaseenheid viel het zwaar gebarricadeerde kraakpand tegen 13.30 uur aan de achterkant binnen. Met zwaar materieel, waaronder kettingzagen en snijbranders, maakten zij de weg vrij voor de ontruiming.

Het duurde vervolgens uren voordat alle krakers uit het pand waren verwijderd. De laatste werd rond 20.00 uur uit het pand gehaald. Hij zat vast aan een aan elkaar gelaste metalen constructie en moest met een brander worden losgemaakt. Het pand werd vervolgens dichtgetimmerd.

In totaal zijn bij de ontruiming negentig tot honderd agenten ingezet, aldus een woordvoerster van de Utrechtse politie. De afzetting van het Vredenburg werd rond 17.15 uur opgeheven.

Begin april hield de politie op een zaterdagavond al zeven krakers aan. Zij hadden uit protest tegen de naderende ontruiming pallets in brand gestoken op de busbaan van het Vredenburg. Ook werden politiemensen bekogeld met flessen, verfbommen en vuurwerk.


Politie in actie bij ontruiming