AMSTERDAM - Op het moment dat de Amerikaanse president in Limburg voet op Nederlandse bodem zet, begint in Amsterdam een landelijke demonstratie tegen "het algehele beleid" van George W. Bush. Dat maakte het Comité Stop Bush donderdag bekend.

Zaterdag 7 mei begint de demonstratie tegen Bush rond 13.00 uur bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. De organisatie, die bestaat uit leden van een groot aantal landelijke en regionale maatschappelijke en politieke organisaties, rekent op duizenden deelnemers.

De Amerikaanse president is 7 en 8 mei in Nederland om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Hij bezoekt in het Limburgse Margraten het Amerikaanse oorlogskerkhof.

Dat de demonstratie in de hoofdstad plaats heeft en niet in Limburg heeft volgens René Danen, lid van de deelnemende organisatie Keer het Tij, vooral te maken met de beveiliging. "Er zullen zoveel veiligheidsmaatregelen gelden dat demonstreren onmogelijk is." Daarnaast is het volgens Danen "niet te doen om iedereen naar Limburg te krijgen".

De demonstratie, bedoeld om zowel Bush als de Nederlandse regering te laten zien dat "grote delen van de bevolking de wereldorde van Bush afwijzen", zal worden aangekleed met verscheidene optredens, cabaret en sprekers. De organisatie kon donderdag nog geen namen noemen, maar beloofde een paar "grote namen" op het podium te zetten.

Op dezelfde dag rijden in een ander deel van de stad oude legervoertuigen met oorlogsveteranen uit onder meer de Verenigde Staten rond. De bevrijders hopen op een warm onthaal, als zij zestig jaar na dato weer door de Amsterdamse straten rijden.