SINT NICOLAASGA - Het Friese natuurgebied De Uilesprong wordt binnenkort tussen zonsondergang en zonsopgang verboden gebied. Het verbod is ingesteld in verband met overlast door vrijende homo's. Op topdagen telt het terrein wel veertig homo's die er de liefde met elkaar bedrijven. "Wij hebben al van alles geprobeerd, maar niets helpt om ze daar weg te krijgen", zei burgemeester G. Kuiper van de gemeente Skarsterlân donderdag.

Inwoners van vooral Sint Nicolaasga hadden bij de burgemeester hun beklag gedaan. De inwoners van dat Friese dorp willen graag het strandje in het bewuste natuurgebied aan het Tjeukemeer voor recreatie gebruiken. "Maar het is er een bende, ze laten allemaal rotzooi zoals condooms achter", zegt de burgemeester.

De problemen in Skarsterlân spelen al enkele jaren. Langs zowel de snelweg A7 als in natuurgebied De Uilesprong kwamen homo's bijeen. "Rijkswaterstaat heeft toen op ons verzoek de bosjes rond het parkeerterrein langs de snelweg gesnoeid. Maar in een natuurgebied kan je natuurlijk niet alle bebossing snoeien. Het gevolg was dat het parkeerterrein langs de snelweg inderdaad geen problemen meer had, maar alle homo's naar De Uilesprong gingen", aldus Kuiper.

De burgemeester heeft goede hoop dat zijn ingreep helpt. "Het gebied is maar via één weg te bereiken. De politie gaat controleren, dus als er mensen na zonsondergang zijn, kunnen zij de politie nauwelijks ontlopen", aldus Kuiper. Hij hoopt dat de boetes die worden uitgedeeld, minimaal 50 euro bedragen. "Want boetes van bijvoorbeeld 15 euro nemen deze mensen volgens mij op de koop toe", denkt de burgemeester.