BAGDAD - Door twee zelfmoordaanslagen zijn donderdagmorgen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker elf en mogelijk vijftien doden gevallen. Twintig mensen raakten gewonden, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De meeste slachtoffers zijn agenten, maar onder de doden zijn ook kinderen.

De twee met explosieven beladen auto's ontploften tijdens het spitsuur in het centrum van de stad. In de buurt liggen onder meer de universiteit, hotels met veel gasten uit het Westen, de ambassade van Australië en een gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens een bron binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken bliezen de daders hun voertuigen op toen een konvooi van negen politiewagens door de straat reed. Volgens getuigen werden een groot aantal auto's vernietigd door de explosie. De Iraakse politie is voortdurend het doelwit van rebellen. Zij beschouwen de agenten als collaborateurs van de Amerikanen.

Kirkuk

Bij een ander incident in de noordelijke oliestad Kirkuk verloren drie agenten het leven. Gewapende mannen openden het vuur op een politiebureau in de wijk Adala in het zuiden van de stad toen de agenten zich opmaakten om te gaan patrouilleren. Verder raakten nog drie agenten en een burger gewond, aldus de politiechef.

Ook in andere delen van het land was het onrustig. Nabij Baquba kwam een politieman om tijdens een aanval op zijn patrouille. In Tikrit, een bolwerk van aanhangers van ex-president Saddam Hussein, ontplofte een autobom bij een Amerikaanse basis. Hierbij stierven volgens de politie vier Irakezen en raakten negen anderen gewond. En in Latifiya ten zuiden van Bagdad werd de burgemeester doodgeschoten.