PRAAG - Drie Tsjechische partijen hebben donderdag in Praag overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuwe regering. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor premier Stanislav Gross om af te treden.

De in opspraak geraakte Gross zei vorige week bereid te zijn af te treden om de formatie van een nieuw kabinet mogelijk te maken. Zijn regering verkeerde in een crisis als gevolg van een schandaal rond Gross' privé-financiën.

"Wij hebben de fundamentele punten voorbereid voor een overeenkomst over samenwerking van drie partijen voor de vorming van een democratische pro-Europese meerderheidsregering", aldus Gross tegenover verslaggevers.

Verkiezingen

De nieuwe coalitie blijft volgens Gross aan tot de volgende verkiezingen in 2006. Gross' opvolger wordt waarschijnlijk Jan Kohout die nu nog ambassadeur is bij de Europese Unie. De regeerploeg van de 35-jarige Gross, die sinds 2002 regeerde, verloor de parlementaire meerderheid doordat de christen-democraten van de KDU-CSL vorige maand uit de regering stapten.

Het donderdag bereikte akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de leiding van de drie partijen. Gross brengt donderdag de president op de hoogte van het akkoord.