MAUBEUGE/RAMOUSIES - Boze elektriciens hebben woensdag de stroomvoorziening doorgesneden van het buitenhuis van voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein in Ramousies bij Maubeuge in Noord-Frankrijk.

Zij zijn kwaad over de manier waarop Bolkestein een week geleden in Parijs zijn omstreden richtlijn voor een vrij dienstenverkeer in de EU verdedigde. De richtlijn maakt het bedrijven mogelijk tijdelijk mensen uit te zenden voor werk in andere EU-landen, volgens de regels die in het land van oorsprong gelden.

"Frankrijk hoeft een tsunami van goedkope Poolse loodgieters niet te vrezen", zei Bolkestein in Parijs. "Kwamen er maar een paar Poolse loodgieters of elektriciens, want ik kan ze best gebruiken in mijn buitenhuis in Noord-Frankrijk."

Gouden Gids

Een paar dagen geleden leidde dat al tot een boze reactie van de burgemeester van Maubeuge. "Mijnheer Bolkestein hoeft maar in de Gouden Gids te kijken. Daarin staan dertien loodgieters in de omgeving en evenzoveel elektriciens die binnen 24 uur bij hem op de stoep staan als hij belt", was zijn commentaar.

Gevolg: Bolkestein zit sinds woensdag zonder stroom omdat hij, volgens de actievoerders, "te gierig is om te betalen naar de in Frankrijk geldende tarieven".

President Chirac heeft na de laatste Europese top aangekondigd dat de richtlijn van de baan was. Bolkestein zelf betwistte dat en voerde aan dat die hoogstens geamendeerd is, maar dat iedereen binnen Europa op den duur gebaat is met een vrij dienstenverkeer.