BEIROET - De pro-Syrische beoogd premier Omar Karami van Libanon heeft woensdag ontslag genomen nadat het hem niet was gelukt een nieuwe regering te vormen. De moordaanslag op oud-premier Rafik al-Hariri vormde het begin van de politieke crisis. "Ik heb mijn best gedaan om mijn missie te volbrengen, maar er zijn te veel obstakels", zei Karami tijdens een persconferentie.

Door zijn ontslag worden verkiezingen voor een nieuw parlement in mei steeds onwaarschijnlijker. Maar Karami denkt dat de stembusgang nog steeds kan doorgaan. "Er is nog steeds tijd", zei hij. De grondwet van het land eist dat de regering tenminste een maand voor de verkiezingsdatum de stembusgang bekendmaakt.

Libanon zit sinds 28 februari zonder regering toen Karami opstapte na massale volksprotesten na de aanslag op al-Hariri. Karami, die zijn demissionair kabinet blijft leiden, werd daarna opnieuw door de eveneens pro-Syrische president Emile Lahoudnaar voren geschoven om een nieuwe regering te vormen. Het parlement stemde hiermee in.

Karami is er niet in geslaagd om anti-Syrische oppositieleden en pro-Syrische bondgenoten te overtuigen zitting te nemen in een nieuw kabinet die het land tot na de verkiezingen moet leiden. De anti-Syrische oppositie beschuldigt hem ervan de vorming van een nieuw kabinet te vertragen om de verkiezingen te kunnen uitstellen, die de oppositie verwacht te winnen. Het parlement wordt nu gedomineerd door bondgenoten van Damascus.