ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft voor het gerechtshof in Arnhem opnieuw vijftien jaar cel tegen de 19-jarige Ferdi Ö. uit Nijmegen geëist. De jongen heeft bekend dat hij medeplichtig was aan de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric in november 2003. Ook hielp hij mee met het in brand steken van haar stoffelijk overschot in de uiterwaarden bij Bemmel.

Het hof heeft de 19-jarige Goran M. in december veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het plan om de scholiere te vermoorden was van hem afkomstig. Hij bedacht met Ferdi Ö. allerlei manieren om het meisje van het leven te beroven. De jongens vonden hun vriendin lastig en brutaal. De 17-jarige Goran P. was bij de misdaden aanwezig en deed niets om het meisje te helpen. Hij kreeg daarvoor vijf jaar cel opgelegd van het hof.

Het hof heeft de twee mededaders zwaarder bestraft dan de rechtbank eerder deed. Ferdi Ö. kreeg van de rechtbank een celstraf van elf jaar opgelegd, terwijl het OM ook toen een straf van vijftien jaar eiste.

Doodsangst

De Nijmeegse jongen zegt, dat hij meegedaan heeft met de moord op de scholiere uit doodsangst voor Goran M. Die zou hem ook met de dood hebben bedreigd. Maar het OM gelooft daar niets van, aldus advocaat-generaal Van Grinsbergen woensdag.

Volgens de advocaat-generaal heeft de 19-jarige jongen bij de politie nooit iets gezegd over doodsangst. Ook heeft geen enkele vriend of vriendin verklaard dat zij de indruk hadden dat hij zo bang was voor de andere jongen. "Hij heeft van het prille begin tot het bittere eind uit zichzelf meegedaan", aldus de advocaat-generaal.

Wisselende verklaringen

Het OM neemt de jongen ook zeer kwalijk dat hij steeds wisselende verklaringen aflegt over de gebeurtenissen. Zo ontkende hij eerst dat hij wekenlang over de moord heeft gefantaseerd, maar dat geeft hij nu wel toe. Ook bevestigt de Nijmegenaar nu dat hij opzettelijk een touw en een jerrycan met benzine heeft gekocht om de misdaad uit te voeren.

Dat zijn raadsman Boone woensdag twee getuigen-deskundigen aanvoerde, die bevestigen dat Ferdi een kinderlijke jongen met doodsangst is, wuifde het OM weg. "Zij oordelen alleen over het verhaal dat de jongen zelf vertelt."

Gruwelijke details

De ouders van Maja Bradaric zijn bij alle rechtszittingen aanwezig geweest. Het aanhoren van de gruwelijke details werd hen regelmatig teveel. Advocaat Boone vroeg zich woensdag af of het verdriet van de ouders de rechtbank niet heeft beïnvloed: "Is de uitspraak van de rechtbank niet veel te veel beïnvloed door de wens het lijden van de ouders als slachtoffers te verlichten? Het kan niet zo zijn dat het slachtoffer, of in dit geval de ouders, de inhoud en uitkomst van een strafproces bepaalt. Hoezeer de ouders ook getroffen zijn, er was geen oog meer voor deze dader, die evenzeer slachtoffer is van het handelen van Goran M. als Maja."

Boone wil ontslag van rechtsvervolging voor Ferdi Ö. aangezien er volgens hem sprake is geweest van psychische overmacht.

Brief

De ouders van de vwo-scholiere lieten woensdag een brief voorlezen aan het hof. Zij hopen dat ook Ferdi Ö. zwaarder gestraft zal worden. "De rechtbank had het wel steeds over een tweede kans voor deze jonge daders, maar onze dochter van 16 jaar was nog jonger. Zij heeft geen toekomst meer. Elke keer als we voor het huis hakken horen tikken op straat, denken we dat Maja thuis komt. Wat zoiets betekent kan je alleen in je hart voelen", zo schreven zij.

De uitspraak is op 27 april.