DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD hebben de knoop doorgehakt over de privatisering van Schiphol en de gasboringen onder de Waddenzee, zo meldde CDA-leider Balkenende donderdagavond.

Verkoop aandelen Schiphol

De partijen willen een minderheid van de aandelen van
de nationale luchthaven

Geen boringen Waddenzee

Voor de Waddenzee houden de drie partijen vast aan het verbod van tien jaar op het boren onder de zee, omdat dit schadelijk is voor het gebied. Bestaande activiteiten aan de rand van het gebied, zoals in het Lauwersmeer, kunnen wel doorgaan en eventueel worden uitgebreid.

Radiofrequenties

De onderhandelaars werden het donderdag ook eens over de verdeling van radiofrequenties onder commerciële stations. Deze worden per volgend jaar september uitgegeven via een vergelijkende toets, een methode waarbij de omzet en het bereik van een zender bepalend zijn bij de verdeling. De verdeling van frequenties veroorzaakte jarenlang ruzie tussen kabinet en Tweede Kamer. Het huidige kabinet wilde ze veilen, maar de Kamer vreesde te grote gevolgen voor radiostations die al een frequentie hebben, zoals
Radio 538
Sky Radio

Kweken embryo's blijft verboden

De partijen sloten tijdens de onderhandelingen donderdag ook het medisch-ethische hoofdstuk af. Ze spraken af dat er tijdens de komende kabinetsperiode geen koninklijk besluit zal worden uitgevaardigd waarin het verbod op het kweken van embryo's voor medisch-wetenschappelijke doeleinden wordt opgeheven.