DEN HAAG - Prins Willem-Alexander is vrijdag aanwezig bij de uitvaart van prins Rainier van Monaco. Dat heeft de Rijkvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

Het is voor het Huis van Oranje gebruikelijk om een dergelijke plechtigheid voor een regerend vorst van een Europees vorstenhuis te bezoeken, aldus de RVD. Bovendien was prins Albert, Rainiers opvolger, bij de uitvaart van prinses Juliana. Albert en Willem-Alexander kennen elkaar goed door hun werkzaamheden bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De uitvaart van Rainier wordt bijgewoond door onder andere de koningsparen van België, Zweden en Noorwegen, met uitzondering van de zieke Noorse koning Harald. Van het Deense vorstenhuis komt prins Joachim, van het Engelse prins Andrew.

Vorige week ontstond verbazing dat er geen enkele Oranje aanwezig was bij de uitvaart van paus Johannes Paulus II, terwijl vrijwel alle andere vorstenhuizen daar op het hoogste niveau aanwezig waren. Er was felle kritiek van onder anderen de oud-premiers Van Agt en De Jong.

Woensdag onderschreef CDA-politicus Aantjes in de Volkskrant De Jongs woorden over 'de blunder van Balkenende', verwijzend naar de ministeriële verantwoordelijkheid voor het handelen van de koningin.