ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Rotterdam twintig jaar cel en tbs geëist tegen Wik H. voor de moord en verkrachting op de 10-jarige Nienke Kleiss op 22 juni 2000. Ook is deze straf geëist voor de aanranding en poging tot moord op haar toen 11-jarige vriendje.

De 26-jarige verdachte in de moordzaak Nienke Kleiss handelde bij zijn misdrijven voornamelijk uit woede en frustratie, vertelde hij de rechtbank in Rotterdam eerder op de dag. Ook zei hij dat hij "bang is voor het beest in hem" en dat hij "bang is dat dat beest iemand iets aandoet".

Eerder veroordeelde dezelfde rechtbank een ander, Kees B., nog tot achttien jaar celstraf en tbs voor dezelfde misdrijven waarvoor H. nu terechtstaat. De Hoge Raad liet dat vonnis in stand. Eind 2004 bekende Wik H. echter plotseling de moord en verkrachting in het Beatrixpark, waarna justitie de zaak heropende.

Opgeschort

B. is ondertussen op vrije voeten en moet binnenkort voor het gerechtshof in Amsterdam verschijnen, waar zijn zaak opnieuw wordt bekeken. Tot die tijd is zijn straf opgeschort. Hij heeft vier jaar gezeten, waarvan een jaar voor een ander zedenmisdrijf met een minderjarige.

Aanklager J. Stuyt heeft de rechtbank woensdag verzocht om H. eerst twee derde deel van zijn op te leggen celstraf uit te laten zitten, voordat hij eventueel naar de tbs-kliniek wordt gestuurd. Normaal gaat een veroordeelde al een derde deel van zijn gevangenisstraf beginnen met zijn tbs-behandeling.

Wik H. werd in 1999 ook al een keer veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Naast een taakstraf moest hij verplicht twee jaar therapie volgen. Zijn aanmeldingsgesprek voor de behandeling begon pas een dag voordat Wik H. toesloeg in het Beatrixpark, constateerde de aanklager wrang.

De vader van Nienke heeft woensdag ook gesproken. Hij sprak de vermoedelijke moordenaar van zijn dochter persoonlijk aan. "Haat en minachting waren gevoelens die ik voor 22 juni 2000 niet kende. Nu voel ik ze tot op mijn bot."