SITTARD - Kopers van villa's in de dure Sittardse wijk De Kollenberg willen geen verstandelijk gehandicapten in hun buurt. Ze hebben een actiecomité gevormd dat forse schadeclaims eist als de vestiging van 24 verstandelijk gehandicapten in drie woningen in nieuwbouwproject Hof Kollenberg doorgaat.

De actievoerders willen anoniem blijven, maar hebben zich gemeld bij het Sittardse raadslid W. Krekels van de lokale lijst SNS. Die bevestigde hun actie woensdag, maar steunt die niet.

Voorzitter W. Schmitz van de stichting Pepijn en Paulus in Echt, die de woningen voor de groep gehandicapten aankocht, begrijpt de commotie niet. "Gehandicapten zijn gewone Nederlandse staatsburgers", zegt hij. De stichting heeft cliënten ondergebracht in acht soortgelijke projecten in Limburg, maar nog nooit klachten uit de buurt gehad.

Boos

De woningen in de villawijk kosten volgens Krekels circa vijf ton per stuk. De 36 villa's en vier luxe-appartementen zijn nog in aanbouw, maar de kopers zijn boos vooraf niet geïnformeerd te zijn over de komst van de gehandicapten. Ze eisen volgens Krekels dat het project voor de gehandicapten wordt afgeblazen. Ze proberen nu raadsleden op hun hand te krijgen, maar aan Krekels is dat naar eigen zeggen niet besteed.

Wel hebben enkele bewoners tegen hem gezegd de woning nooit gekocht te hebben als ze vooraf geweten hadden dat er gehandicapten in de buurt kwamen wonen. "De kopers willen wonen in een rustige omgeving, en daar passen verstandelijk gehandicapten blijkbaar niet in", aldus Krekels.

Een woordvoerder van de gemeente zei ook de commotie niet te begrijpen. "Gezinnen met kinderen maken ook wel eens kabaal, en daar hoor je nooit iemand over", aldus deze woordvoerder. Overigens heeft nog geen enkele koper contact met de gemeente opgenomen.

Overleg

Bestuursvoorzitter Schmitz van zijn kant erkent dat er geen overleg met de kopers is geweest. Maar dat kon ook niet, omdat er immers nog niemand woont, aldus Schmitz. De instelling is bezig met het spreiden van cliënten over gewone wijken. "Dat is beter dan hen te concentreren in internaten, zoals tot voor kort gangbaar was", aldus Schmitz.

Directeur E. Kolkhuis Tanke van projectontwikkelaar Planoform in Best bevestigt dat kopers met klachten zich bij hem hebben gemeld. "We voeren met de kopers gesprekken", zei de directeur. Verder wil hij niets zeggen.