ROTTERDAM - Ruim 4,5 jaar na de moord op het 10-jarige Schiedamse meisje Nienke Kleiss buigt de rechtbank zich woensdag weer over de zaak. De 25-jarige Wik H. uit Hoek van Holland staat terecht voor de moord en de verkrachting van het meisje en de aanranding en de poging tot moord op haar toen 11-jarige vriendje in het Schiedamse Beatrixpark.

Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen gaan rechters van de rechtbank in Middelburg de strafzaak behandelen. Eerder veroordeelde de rechtbank in Rotterdam Kees B. tot achttien jaar celstraf en tbs voor dezelfde misdrijven waarvoor H. nu terechtstaat. De Hoge Raad liet dat vonnis in stand. Eind 2004 bekende Wik H. plotseling de moord en verkrachting in het Beatrixpark, waarna justitie de zaak heropende.

DNA-onderzoek

De rechtbank gaf enkele maanden geleden opdracht om Wik H. te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat H. mogelijk op de plek van de moord is geweest.

Voor de rechtszaak zijn twee dagen (woensdag en vrijdag) uitgetrokken. De zitting begint om 10.00 uur. Er zijn tot nu toe geen getuigen opgeroepen. Voor de zitting is volgens het Openbaar Ministerie veel belangstelling van de media.

B. is ondertussen op vrije voeten en moet binnenkort voor het gerechtshof in Amsterdam verschijnen, waar zijn zaak opnieuw wordt bekeken. Tot die tijd is zijn straf opgeschort. Hij heeft vier jaar gezeten, waarvan een jaar voor een ander zedenmisdrijf met een minderjarige.