TANJUNG AUA - Meer dan 26.000 bewoners van het Indonesische eiland Sumatra zijn woensdag geëvacueerd uit vrees voor een vulkaanuitbarsting. Dat hebben regeringsfunctionarissen gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het aantal mensen dat wegtrekt zal waarschijnlijk nog toenemen. Vooral de mensen die op de hellingen van de Talang wonen, trokken in paniek weg toen de vulkaan begon te rommelen.

Deskundigen constateerden een toename van activiteiten in de vulkaan, niet ver van de West-Sumatraanse stad Padang. Uit de vulkaan komen vuurvonken en rookpluimen van duizend meter hoog. Volgens deskundigen zijn asdeeltjes op twaalf kilometer afstand neergedaald.

Vuurvonken

"Het was of het einde van de wereld nabij was. Ik hoorde gerommel in de grond en de aarde begon te beven. Toen kwamen er ook rook en vuurvonken uit de vulkaan", aldus een boer die op de helling woont en is geëvacueerd.

Sumatra

Op Sumatra is de laatste tijd een groot aantal zware aardbevingen geweest. Door een zeebeving bij het eiland Nias, voor de kust van Sumatra, kwamen vorige maand honderden mensen om het leven. De provincie Atjeh, in het noordelijk deel van Sumatra, werd in december getroffen door een tsunami na een zware zeebeving, waardoor tienduizenden mensen omkwamen.