DEN HAAG - Ongeveer 6,5 miljoen Nederlandse huishoudens krijgen volgende maand een brief in de bus met daarin de vraag of mensen na hun dood hun organen beschikbaar willen stellen aan zieken.

De brief is afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Hartstichting, de Nierstichting Nederland en andere organisaties.

Debat

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid maakte dat dinsdagavond bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. In Nederland bestaat een groot tekort aan donororganen. Per jaar sterven meer dan tweehonderd mensen, omdat ze te lang op een wachtlijst staan voor transplantatie. Te weinig mensen zijn bereid na hun dood hun organen af te staan. Daarbij laat tweederde van de Nederlanders nooit officieel vastleggen of ze wel of niet bereid zijn hun organen af te staan.

Schriftelijk

Hoogervorst wil een actie beginnen om meer mensen zover te krijgen dat ze schriftelijk aangeven of ze hun organen wel of niet willen doneren. Hij denkt dat er op deze manier meer organen beschikbaar komen.

Shows

Hij hoopt ook dat de televisiestations via speciale shows aandacht willen besteden aan het belang van orgaandonatie. De Nederlandse Transplantatiestichting heeft er vorige maand voor gepleit om mensen die zich laten registreren als donor een financiële beloning te geven, bijvoorbeeld een korting op de ziektekostenpolis. VVD en D66 zijn voor het invoeren van die beloning. Hoogervorst zei dinsdagavond weinig voor het plan te voelen.