De storing die de diensten van ABN Amro zaterdagavond trof vanwege een DDoS-aanval, is na zo'n vier uur verholpen. 

De storing begon rond 20.00 uur en duurde tot 0.15 uur.

Klanten konden niet of nauwelijks inloggen en klanten van de bank zeiden op de website van AlleStoringen dat ze een melding te zien kregen waarin stond dat door een storing afschrijvingen van betaal- en geldautomaten nog niet zichtbaar waren.

ABN Amro liet al snel weten dat het ging om een DDoS-aanval en stelt haar klanten gerust wat de veiligheid van het bankieren niet in het geding is geweest. "Zelfs als je er met een betaling wel doorheen kwam", aldus een woordvoerder van de bank zondagochtend tegen NU.nl.

De bank biedt haar excuses aan voor het ongemak. "We vinden dit heel vervelend voor de klanten. Het blijft een continue strijd tegen dit soort aanvallen."

DDoS-aanval

Bij een zogenoemde DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer, zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is.

In januari kampte de bank vaker met storingen. Vrijdagochtend nog konden klanten ook geen gebruikmaken van de diensten Internet Bankieren, Mobiel Bankieren en iDeal.

Impact

Detailhandel Nederland laat in een reactie weten zich steeds meer zorgen te maken om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer.

De impact van deze verstoringen op de gehele betaalketen is volgens de branche-organisatie groot. ''We zien de laatste maanden veel kleine en grote storingen en dat baart ons ernstige zorgen", aldus Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer.

''We doen bijvoorbeeld zo'n 10 à 11 miljoen betalingen per dag. Dat zijn er meer dan een miljoen per uur. Als er even niet afgerekend kan worden, zowel on- als offline, dan heeft dit voor de winkeliers grote gevolgen voor hun omzet", aldus Van Bommel.

Volgens Detailhandel Nederland moet het waarborgen van de stabiliteit van het digitale betalingsverkeer hoger op de agenda bij zowel banken als politiek.