AMSTERDAM - Het aantal leerlingen dat van een middelbare school is gestuurd, is het afgelopen jaar fors toegenomen. Verbale bedreigingen van docenten, fysiek geweld tegen andere leerlingen en storend gedrag tijdens de les waren de voornaamste redenen.

In totaal 739 leerlingen moesten in 2004 hun school verlaten tegenover 426 het jaar daarvoor. Ook het aantal schorsingen is fors toegenomen, van 2845 in 2003 tot 3578 afgelopen jaar. Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakt onderzoek van Elsevier en Editie NL.

Internet

Vooral bedreiging, intimidatie en pesten via het internet zijn steeds vaker aanleiding tot ingrijpen van de schoolleiding. Scholen moeten schorsingen voor meer dan een dag en verwijderingen aan de Inspectie van het Onderwijs melden.

Rebound

Minister Van der Hoeven van Onderwijs maakte vorig jaar bekend lastige leerlingen een tweede kans te willen geven in een speciale opvang buiten de school. In een zogenoemde rebound-voorziening kunnen ze een poosje tot rust komen en leren ze een andere houding op school aan te nemen.

Ernstige gevallen

Voor de ernstigste gevallen die niet meer te handhaven zijn op een gewone school komen er duizend extra plaatsen in het speciaal onderwijs vrij. Scholen krijgen daarnaast meer begeleiders die moeten voorkomen dat leerlingen over de schreef gaan.

Met het pakket aan maatregelen wil de bewindsvrouw de veiligheid in scholen verbeteren. Aanleiding is de moord in januari vorig jaar op conrector Van Wieren van het Terra College in Den Haag.