VENRAY - De Rotterdamse politicus Michiel Smit (NieuwRechts) mag zaterdag niet met zijn actiegroep "Gelijke Monniken, Gelijke Kappen" in Venray demonstreren. Burgemeester J. Waals (CDA) van Venray heeft de door Smit aangekondigde demonstratie verboden, zo maakte hij dinsdag bekend.

De burgervader vreest verstoring van de openbare orde en vernielingen wanneer de demonstranten door Venray trekken.

Rechter

Volgens Smit is het laatste woord over het verbod nog niet gezegd. "We bereiden nu een gang naar de rechter voor, maar we hopen dat met de gemeente nog een alternatief besproken kan worden."

Vechtpartij

De burgemeester verbiedt de demonstratie op basis van de vorige week afgekondigde noodverordening. Die kwam er na een massale vechtpartij anderhalve week geleden tussen extreemrechtse jongeren en mensen van Turkse komaf in Venray.

Maar die noodverordening is onwettig, aldus Smit. "Die verordening gaat over bijeenkomsten in horecagelegenheden en wij demonstreren buiten. Als elke demonstratie op deze manier beoordeeld zou worden, kan er nooit meer een demonstratie in Nederland plaatsvinden." Smit zet de plannen voor de demonstratie dan ook gewoon door. Vooralsnog verwacht hij ongeveer tachtig demonstranten.

Doel demonstratie

Het doel van de demonstratie is tweeledig. Smit wil een verbod op alle aanstootgevende symbolen, zoals het hakenkruis. Daarnaast wil hij dat burgemeester Waals opstapt. "De manier waarop Waals handelt is niet juist. Ik denk ook dat de jongeren hierdoor niet rustiger worden, tegenovergesteld zelfs."

Als Smit zijn demonstratie doorzet, zal de politie ingrijpen en wordt er handhavend opgetreden, laat burgemeester Waals in een reactie weten. Hij heeft geen behoefte om te reageren op Smits eis, dat hij moet aftreden.