AMSTERDAM - SBS6 zendt twee afleveringen in de omstreden serie Probleemwijken woensdag- en donderdagavond niet uit. Het ging woensdag om een herhaling van de aflevering over de Scheveningse wijk Duindorp, die enkele weken geleden voor het eerst werd uitgezonden. Donderdag zou er een compilatie te zien zijn van enkele uitzendingen.

Volgens een verklaring van SBS komt er in plaats van de compilatie om 21.55 uur een 'speciale' aflevering, waarin zal worden ingegaan op "de commotie die met name in de media is ontstaan naar aanleiding van de programmareeks". De zender probeert burgemeesters aan het woord te laten en Haagse politici, zo licht een woordvoerder van SBS dinsdag toe.

Schadeclaim

Burgemeester Sakkers van Eindhoven eiste eerder dat SBS geen beelden meer zou gebruiken van de aflevering over de probleemwijk in zijn gemeente. Hij en burgemeester Rombouts van Den Bosch kondigden eerder aan een schadeclaim in te dienen bij SBS.

Een woordvoerder van de zender sluit niet uit dat in het programma van donderdag toch beelden uit Eindhoven te zien zullen zijn, "om het gespreksonderwerp te illustreren". Volgens hem heeft de kritiek van de burgemeesters niets te maken met het besluit om de compilatie niet uit te zenden.

Onjuist beeld

Sakkers stelde eerder dat SBS een volstrekt onjuist beeld schetste van de wijk Woensel-West en haar bewoners. "De bewoners herkennen zich in het geheel niet in de manier waarop u de wijk in beeld hebt gebracht."

De burgemeester had het over 'evidente onjuistheden'. Zo stelde hij dat slechts een van de vier hoofdrolspelers daadwerkelijk in de wijk woont. Ook zouden locaties worden getoond die niet in de wijk liggen. "Willens en wetens vermengt u op deze manier feiten en fictie. U pretendeert te informeren, te registreren, maar u biedt plat geregisseerd 'vermaak', dat op een schokkende manier haaks staat op wat deze wijk met veel inzet van de bewoners de laatste jaren voor elkaar heeft gekregen", zo stelde Sakkers.

Geschokt

Eerder reageerde de burgemeester van Assen geschokt over het beeld dat ontstond over de zogenoemde probleemwijk Assen-Oost. Ook Leeuwarden is boos omdat er volgens de gemeente een veel te negatief beeld wordt geschetst van de wijk De Wielenpolle.