AMSTELVEEN - KLM gaat voortaan passagierslijsten controleren van alle vluchten die door het luchtruim van de VS gaan. Tot nu toe deed het bedrijf dat alleen met vluchten met een bestemming in de VS. De vervoerder wil voorkomen dat de VS opnieuw een toestel weigeren, omdat er ongewenste personen aan boord zitten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De maatschappij geeft de Amerikanen geen inzicht in de gegevens van de reizigers, aldus een woordvoerder dinsdag. KLM zegt principieel tegen het screenen van passagiers te zijn die alleen door het luchtruim van de VS worden vervoerd. "Maar de praktijk wijst uit dat we wel moeten", aldus de zegsman.

De Verenigde Staten hebben de waarschuwing over twee verdachte passagiers op de KLM-vlucht naar Mexico die ze dit weekeinde weigerden toe te laten tot het luchtruim, waarschijnlijk van Mexico gekregen. KLM wil niet dat Mexico passagiersgegevens doorspeelt aan de Amerikanen zonder toestemming van de luchtvaartmaatschappij.

Opheldering

KLM geeft Mexico informatie over passagiers op vluchten naar het land. De maatschappij wist niet dat de Amerikanen deze gegevens ook krijgen. KLM wil dat de Europese Unie de Mexicanen om opheldering vraagt.

De Amerikanen weigerden vrijdagavond een KLM-toestel dat op weg was naar Mexico, over Amerikaans grondgebied te laten vliegen. Dat gebeurde omdat twee passagiers aan boord op de Amerikaanse no-fly-list staan. Ze waren via Londen en Amsterdam op doorreis naar Mexico. De twee zijn volgens ingewijden van Saudische afkomst.

Het KLM-vliegtuig moest terugkeren naar Schiphol. De twee verdachte passagiers zijn daarna via Londen naar Saudi-Arabië teruggevlogen.