DELFT - Delft is al een pittoresk stadje, maar in de tijd van Vermeer zag het er toch heel anders uit. Vandaar dat Delft 19 en 22 juli een ware metamorfose ondergaat. Op die dagen vinden opnames plaats voor de Amerikaanse tv-filmproductie Girl in hyacinth blue (Meisje in hyacintblauw).

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Vreeland over een schilderij dat door Vermeer zou kunnen zijn gemaakt. De film volgt het schilderij vanaf het heden terug tot het moment dat het geschilderd werd in de 17e eeuw. De opnames worden in Nederland gemaakt met Amerikaanse en Nederlandse acteurs, zoals Jan Decleir, Kitty Courbois en Tamar van den Dop.

De regisseur wil Delft flink verbouwen om de stad een 17e eeuwse uitstraling te geven. De filmmakers plaatsen midden op de markt een muur met 17e eeuwse winkeltjes. Moderne winkeliers worden een dagje 'uitgekocht'. Zo lijdt bijvoorbeeld de fotograaf geen verlies wanneer zijn zaak wordt omgetoverd tot bakkerij.

Wie op de opnamedagen in Delft rondloopt, krijgt geen fiets, parkeerautomaat of reclamebord te zien. Die worden vakkundig verwijderd. En lantarenpalen worden gewoon vermomd als boom. Voor auto's hoeven Delftenaren tijdens de opnamen niet op te passen, maar ze kunnen wel omvergereden worden door paardenkoetsen.

In 1979 was Delft ook al eens filmdecor. Toen nam de Duitse regisseur Werner Herzog er delen op van de vampierfilm Nosferatu. Wegens de rol van de pest in die film en voor een middeleeuws effect, lieten de filmmakers voor de gelegenheid 11.000 ratten los in de Delftse straten.