ENSCHEDE - De Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren gaat smartengeld eisen van de Twentse dierenbeul die vorige week is opgepakt. De stichting doet dat namens de eigenaren van dieren die de afgelopen jaren slachtoffer waren van de 'Beul van Twente'. Dat heeft de stichting dinsdag laten weten.

Volgens advocaat R. Speijdel hebben zich al 25 diereneigenaren gemeld. De advocaat gaat de claim van de stichting voegen in het strafproces tegen de 49-jarige man uit Enschede. De man werd vrijdag gearresteerd op verdenking van vele tientallen mishandelingen in de afgelopen vijf jaar.

Hij heeft inmiddels een aantal feiten bekend. Binnen een aantal maanden moet bekend zijn of en wanneer het proces tegen de Enschedeër plaatsvindt.

Emotionele schade

De eigenaren willen niet alleen een schadevergoeding voor de gemaakte dierenartskosten, maar ook smartengeld voor de geleden emotionele schade. Volgens Speijdel gaat het om vele duizenden tot tienduizenden euro's.

Proefproces

De claim is naar weten van de advocaat uniek omdat nooit eerder smartengeld is geëist van een dierenbeul. De stichting hoopt dan ook dat dit 'proefproces' jurisprudentie zal opleveren voor andere gedupeerde diereneigenaren.