ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft de 45-jarige Duitser Roedolf B. dinsdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De man schoot op 30 september vorig jaar in Enschede brigadier Jan Wind dood, toen deze hem wilde fouilleren.

Tijdens een schietpartij met andere politiemensen die daarop volgde, raakte B. een hoofdagent in het hoofd. De politieman raakte ernstig gewond. Een derde agent werd net niet geraakt.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. B. die bij de uitspraak aanwezig was, toonde geen reactie bij het aanhoren van zijn vonnis. De rechtbank sprak van een "grote gewetenloosheid" bij de verdachte. Volgens de rechtbank heeft het misdrijf "binnen het politiekorps waartoe de drie mannen behoren, zeer diepe sporen nagelaten".

Drugs

De 47-jarige Wind en zijn collega wilden B. op de bewuste dag meenemen naar het politiebureau, omdat zij hem verdachten van deelneming aan een drugstransactie. Toen brigadier Wind de verdachte voor het instappen in de politieauto wilde fouilleren, trok B. een wapen en schoot. Wind overleed ongeveer een uur later.

Klopjacht

Na het dodelijke schietincident sloeg de Enschedese politie groot alarm en zette een klopjacht op de dader die te voet was gevlucht. In de buurt van een school kwam het tot een schotenwisseling waardoor een hoofdagent gewond raakte. Uiteindelijk gooide de verdachte zijn wapen weg en kon hij worden gearresteerd.

Wapen

Volgens de rechtbank is er sprake van moord en twee keer poging tot moord, omdat B. met een doorgeladen wapen op zak liep. De ernstig aan cocaïne verslaafde man die in Duitsland bijna achttien jaar in de gevangenis heeft doorgebracht wegens roofovervallen, wilde koste wat het kost voorkomen dat hij zou worden aangehouden en uitgeleverd aan Duitsland. Hij wist dat hij werd gezocht door de Duitse justitie, onder meer voor twee gewapende bankovervallen in 2004.

Volgens diverse getuigen had B. na zijn vrijlating in augustus 2002 bezworen dat hij zich niet opnieuw zou laten arresteren. Om dat voornemen kracht bij te zetten, groef hij volgens officier van justitie S. Bordenga een door hem verstopt wapen op en stak dat bij zich.