GILZE-RIJEN - Op de zwaarbewaakte militaire vliegbasis Gilze-Rijen is een groot aantal wapens gestolen. Dit meldde het Nederlands Dagblad dinsdag. Dieven wisten volgens een bron van de vliegbasis honderd tot honderdvijftig dienstwapens buit te maken via een gat in de muur van de wapenkamer.

Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee wilde dinsdag alleen een "diefstal van wapens" bevestigen. Hoeveelheden en types kon zij nog niet geven. "Het terrein is afgesloten. Vijfentwintig rechercheurs zijn bezig met het onderzoek".

Volgens de zegsvrouw heeft de diefstal het afgelopen weekeinde plaatsgevonden. Personeel van de vliegbasis ontdekte de diefstal maandag. Er zijn geen verdachten aangehouden. Het Nederlands Dagblad schrijft dat Glock-pistolen van het type 17 zijn gestolen. De handvuurwapens lagen in de wapenkamer. De dieven wisten precies waar ze een gat in de muur moesten maken, aldus de krant.

De Glock is het standaarddienstwapen van het leger en de marechaussee. De in Oostenrijk geproduceerde halfautomatische wapens kaliber 9 millimeter zijn vooral geschikt voor het schieten op korte afstand.

De vliegbasis Gilze-Rijen is de thuisbasis van de Apache-gevechtshelikopters. Deze zijn net terug van missies in Afghanistan en Irak. Op termijn worden alle helikopters van de luchtmacht geconcentreerd in Gilze-Rijen.

Kamer

PvdA-Tweede-Kamerlid Eijsink wil overleg met de ministers van Defensie, Justitie en Binnenlandse Zaken over de wapenroof en de gang van zaken bij de marechaussee. Voor BNR Nieuwsradio zei ze zich af te vragen of het om een structureel probleem gaat. Eijsink verwees daarbij naar de diamantroof op Schiphol en naar de klacht van de bevelhebber van de marechaussee, dat zijn manschappen onvoldoende getraind naar Irak waren gestuurd.