GAZA/BRUSSEL - De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de inlichtingendienst, de politie en de burgerbescherming onder het gezag van het nieuwe ministerie van Binnenlandse Zaken geplaatst. Onder meer de Verenigde Staten hadden daar sterk op aangedrongen.

In het decreet, dat Arafat heeft uitgevaardigd, zegt de Palestijnse leider dat hij "gelet op het algemeen belang" tot een reorganisatie van het bestuur heeft besloten.

Woensdag kondigde de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat aan dat de Palestijnse Autoriteit binnen honderd dagen een grondige hervorming van de financiële, juridische en politiële organen zou doorvoeren.

Arafats regering is er vaak van beschuldigd corrupt en inefficiënt te zijn. Bovendien hebben de Palestijnse veiligheidsdiensten geen einde gemaakt aan de zelfmoordaanslagen van radicale Palestijnen in Israël.

Duwtje

Om het hervormingsproces een duwtje in de rug te geven, komt de Europese Commissie met geld over de brug. Het gaat om 5 miljoen euro aan computers en andere kantooruitrusting voor de belangrijkste Palestijnse ministeries (Volksgezondheid, Financiën en Vervoer).

Veel van dat materiaal is vernield tijdens operaties van het Israëlische leger. De aangerichte schade beloopt volgens 'Brussel' circa 15,7 miljoen euro.

De commissie waarschuwt de Palestijnse autoriteiten wel voor geknoei met het geld.

De laatste tijd duiken verhalen op dat ondanks toezicht van het Internationaal Monetair Fonds Europese begrotingssteun aan de Palestijnen - maandelijks 10 miljoen euro- naar terroristen is doorgeschoven. EU-buitenlandcommissaris Patten verzekerde vorige week nog in het Europees Parlement dat onderzoek geen bewijzen heeft opgeleverd van zulk misbruik.

/DOSSIERMidden-Oosten