CRAWFORD/WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush vindt dat Israël illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moet weghalen en bestaande nederzettingen aldaar niet zomaar mag uitbreiden.

Tijdens een bezoek van de Israëlische premier Sharon aan zijn ranch in Crawford (Texas), onderstreepte Bush het belang van de routekaart. Dat is een onder meer door de Verenigde Staten bevorderd stappenplan om te komen tot vrede tussen de joodse staat en Palestijnen.

Ontwapenen

Sharon maakte volgens Amerikaanse en Israëlische media duidelijk dat zijn regering zich aan de verplichtingen van de al twee jaar oude routekaart wil houden. De eerste minister verzekerde Bush ook dat Israël zal blijven werken aan een oplossing van het conflict en dat Israël en de Palestijnen uiteindelijk in vrede naast elkaar zullen leven. Hij riep net als Bush de Palestijnen wel op alle bewapende facties te ontwapenen.

Sharon onderstreepte dat grote nederzettingen op de Westoever ook na een akkoord met de Palestijnen in Israëlische handen zullen blijven. Bush deed daar weinig aan af. De Amerikaanse president zei het ook niet realistisch te vinden dat Israël moet terugkeren tot de grenzen van 1949, de oprichting van de joodse staat. Hij accepteerde daarmee nog eens impliciet dat Israël het grootste deel deel van de in 1967 bezette gebieden permanent inlijft.

De Palestijnse premier Qurei had er eerder bij Bush op aangedrongen om Sharon op de vingers te tikken. Volgens de Palestijnse Autoriteit blijft de joodse staat onverminderd land inpikken op de Westelijke Jordaanoever door illegaal nederzettingen uit te breiden en door de aanleg van een veiligheidshek annex muur die delen van het Palestijnse gebied doorklieft.

Verzetten

Sharon zei maandag op zijn beurt in een vraaggesprek met de Amerikaanse zender NBC te vrezen voor een toename van het geweld van extreemrechtse joodse activisten. Die zullen zich in toenemende mate gaan verzetten tegen de ontmanteling van alle joodse nederzettingen in de Gazastrook. Sharon wil dat in zijn land omstreden plan deze zomer ten uitvoer brengen, een volgens Bush "dappere daad".

Sharon sprak van een "atmosfeer van een burgeroorlog". De eerste minister zei zijn gehele politieke leven joden te hebben beschermd. Nu moeten er maatregelen worden getroffen om de premier te beschermen tegen aanvallen van joden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom vliegt dinsdag naar Caïro om daar met president Mubarak te spreken over het Gazaplan. De laatste keer dat een Israëlische minister Caïro bezocht was in juni 2004. Het contact met Egypte is nu van groot belang voor Israël, omdat het land een grens heeft met de Gazastrook.

Spionagevliegtuigje

De sjiitische Libanese beweging Hezbollah heeft maandag overigens een onbemand spionagevliegtuigje boven Israël laten vliegen. Het toestel, de Mersad I, vloog volgens zegslieden van Hezbollah over het noorden van Israël en over joodse kolonies en is daarna veilig teruggekeerd. Israël heeft de vlucht bevestigd. Het zou slechts enkele minuten boven Israëlisch grondgebied hebben gevlogen.

Hezbollah liet in november ook een onbemand spionagevliegtuigje over Israëlisch grondgebied vliegen als reactie op de talrijke schendingen van het Libanese luchtruim door Israëlische gevechtsvliegtuigen. Dat spionagetoestel stortte volgens ooggetuigen toen in zee.