UTRECHT - Drie van de vier Nederlanders vinden dat rijke landen schulden aan arme landen moeten kwijtschelden, als dat nodig is om internationale afspraken over armoedebestrijding na te kunnen komen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Jubilee Nederland, een organisatie die pleit voor kwijtschelden.

De lidstaten van de Verenigde Naties spraken in het jaar 2000 af om binnen vijftien jaar de armoede in de wereld te halveren, maar die doelstelling dreigt niet gehaald te worden door de hoge schuldenlast van veel van de armste landen.

Investeren

De meeste Nederlanders vinden dat die schuld kan worden vrijgescholden als dat nodig is om de doelstelling wel te halen. De arme landen moeten het geld dan wel steken in bestrijding van armoede, onderwijs en gezondheidszorg.

Ruimere regeling

Jubilee waardeert het, dat de Nederlandse regering vorige week besloot tot een ruimere regeling voor schuldkwijtschelding. De ministers Zalm (Financiën) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zeiden toen onder voorwaarden rente en aflossingen van arme landen over te willen nemen, maar volgens Jubilee gaat dat niet zover als volledige kwijtschelding.

Voorzitter Lubbi van Jubilee Nederland biedt de ministers Zalm en Van Ardenne woensdag ruim 65.000 oproepen aan voor een guller ontwikkelingsbeleid.