RIJSWIJK - De preken van fundamentalistische imams die het actualiteitenprogramma NOVA vastlegde, staan niet op zichzelf. In veel Nederlandse moskeeën, ook gematigde, worden boeken verkocht met dezelfde inhoud.

De boeken zijn in het Nederlands zodat ook de tweede en derde generatie, die vaak de taal van hun (groot)ouders niet meer goed beheersen, kennis van de opvattingen kunnen nemen. In deze boeken komen de gewraakte antiwesterse en vrouwonvriendelijke opvattingen van de imams geregeld terug.

In het boek 'Vrouwen in de shariah' van Abdurrahman I. Doi van de Delftse uitgever Noer wordt bijvoorbeeld het slaan van vrouwen door hun echtgenoot toegestaan.

Slaan

"Moslimrechtsgeleerden hebben moslims in het algemeen ontmoedigd hun vrouwen te slaan. Indien het gedrag van de vrouw echter tegen de geboden van Allah en de verordeningen van de Profeet ingaat, kan tuchtiging of haar op een zachte manier slaan, noodzakelijk worden", stelt de schrijver.

Noer geeft meer Nederlandstalige boeken uit die bij moskeeën worden verkocht, zoals 'Kinderen opvoeden in de islam'. Volgens de auteur hiervan is incest tussen gezinsleden een westers verschijnsel.

"Dit is niet verwonderlijk wanneer je denkt aan het totaal gebrek aan zedigheid in westerse gezinnen, de open en vrije gesprekken over seksualiteit en zoiets als met het hele gezin halfnaakt aan het strand zonnebaden en zwemmen."

De uitgever wil niet reageren op deze teksten: "In Nederland hebben we godsdienstvrijheid", zegt een woordvoerster van de uitgeverij.