ENSCHEDE - De politie heeft vrijdag mogelijk de man te pakken gekregen die tussen 2000 en 2004 tientallen dieren ernstig heeft mishandeld. De rechter-commissaris heeft maandag de voorlopige hechtenis van de 49-jarige man uit Enschede verlengd. De verdachte heeft meerdere feiten bekend. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

In het najaar van 2000 werd de politie geconfronteerd met de eerste aangiften van ernstige dierenmishandeling in onder meer Oldenzaal en Enschede. De jaren daarop volgden nog tientallen aangiften. Het ging veelal om steekwonden in de geslachtsorganen van paarden, pony's en schapen. Een aantal dieren overleefde de mishandeling niet.

De 'Beul van Twente' veroorzaakte een hoop onrust in Twente. De Dierenbescherming loofde een beloning uit. Een team van de Twentse politie deed maandenlang buurtonderzoek en technisch onderzoek, maar dat leverde in eerste instantie weinig op. Veelvuldig contact met onder meer dierenartsen, Dierenbescherming, andere politieregio's en gedragsdeskundigen heeft uiteindelijk toch geleid tot de arrestatie van de Enschedeër.