ROTTERDAM - In Nederland maken naar schatting ruim 300.000 mensen gebruik van een rollator. Dat is niet zonder gevaar, want jaarlijks komen een dikke duizend ouderen ten val met het rollende hulpmiddel. Om dat te voorkomen begint de stichting Humanitas in Rotterdam een speciaal spreekuur om veilig gebruik van de rollator te bevorderen.

"Als iemand voor het eerst een rollator krijgt, wordt dat ding in de meeste gevallen gewoon thuisbezorgd. Misschien wordt de hoogte nog afgesteld, maar daar blijft het bij", aldus fysiotherapeut Frank de Boer van Humanitas. Het gevolg is ondeskundig gebruik en daardoor een grotere kans op ongevallen.

De valpartijen zijn te wijten aan een aantal risicofactoren. De Boer noemt slecht onderhoud, onveilige rollators, een oneffen ondergrond en onvoldoende advies. Tijdens het spreekuur op 27 april zullen De Boer en rolstoeltechnicus Hans Verkerk vooral letten op de juiste hoogte-afstelling, de bandenspanning en de afstelling van de remmen. "Het is een proef, maar als het stormloopt, gaan we er in het najaar mee verder", zegt De Boer.

Consumentenbond

Volgens berekeningen van de Consumentenbond uit 2003 kosten ongelukken met het looprek op wielen ongeveer 5 miljoen per jaar. Rollators moeten voldoen aan bepaalde normen om een veiligheidskeurmerk te krijgen. Ouderenorganisatie ANBO constateerde vorig jaar dat verscheidene verzekeraars rollators hadden verstrekt die niet aan de normen voldeden. De afgelopen jaren zijn tal van initiatieven genomen om het gebruik veiliger te maken, van een rollatorrijbewijs tot het afleggen van een proefparcours.