UTRECHT - De officier van justitie bij de rechtbank in Utrecht heeft maandag tegen de 35-jarige J.D. uit Apeldoorn die in de eerste tien dagen van augustus tien tankstations kriskras door heel Nederland heeft overvallen, zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

D. ontvluchtte in juni samen met een 30-jarige mededader een verslavingskliniek. Ze kochten in België een wapen en begonnen aan een strooptocht door Nederland. Ze overnachtten in hotels en overvielen tien dagen lang iedere dag in een andere plaats een benzinestation. Van de buit, meestal enkele honderden euro's, kochten ze drugs. Na een uitzending van Opsporing Verzocht werden de twee mannen aangehouden.

De andere overvaller kreeg in februari al tien jaar gevangenisstraf. De zaak tegen D. werd toen aangehouden wegens psychiatrisch onderzoek. De onderzoekers achtten D. verminderd toerekeningsvatbaar. Ze adviseerden een tbs onder voorwaarden waarnaast een maximale gevangenisstraf van drie jaar kan worden opgelegd.

De verdachte voelde hier ook voor. Maar officier van justitie E. Lodder dacht er anders over en eiste de tbs-variant met dwangverpleging.

Uitspraak 25 april.