DEN HAAG - De PvdA, VVD, GroenLinks en Groep Wilders in de Tweede Kamer eisen opheldering over het terugsturen van een KLM-vliegtuig door de Verenigde Staten. In de nacht van vrijdag op zaterdag mocht het toestel wegens twee ongewenste passagiers niet het Amerikaans luchtruim in. Het vliegtuig, dat met 278 passagiers op weg was naar Mexico, keerde noodgedwongen naar Schiphol terug.

Kamerlid Van Heemst van de PvdA noemde het maandag vreemd dat de VS "blijkbaar zo bang" voor die twee passagiers zijn dat het onverantwoord was hen in hun luchtruim te laten. Het land liet hen echter wel in een vol vliegtuig zeven uur terugvliegen "richting bondgenoten in Europa". Het Kamerlid vraagt zich af of dat niet onfatsoenlijk is.

Foutje

De fracties willen van minister Donner van Justitie en staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer weten waarom de VS pas op het laatste moment het toestel de toegang tot hun luchtruim ontzegden. Het naderde toen al Canada. "Is dit een foutje geweest bij het checken vooraf van de passagiersgegevens of kan dit morgen weer gebeuren", vraagt Van Heemst zich af.

De VVD en PvdA willen ook weten waarom de verdachte passagiers op Schiphol niet zijn aangehouden. Samen met Wilders vragen ze zich af of er met de VS geen overleg is over de behandeling van passagiers die op Amerikaanse lijsten van verdachten voorkomen, dan wel met terroristische activiteiten in verband worden gebracht. GroenLinks wil echter dat de Nederlandse regering en Europa zich krachtig verzetten tegen "de Amerikaanse bemoeizucht."

Schatting

Een KLM-woordvoerder stelde dat de schade van de gebeurtenis volgens een "voorzichtige schatting" tienduizenden euro's zal bedragen. Er moest een andere vlucht naar Mexico worden geregeld. Bovendien kwam volgens de zegsman meer dan de helft van de passagiers niet uit Nederland, waarvoor op Schiphol een hotelovernachting geregeld moest worden.

KLM heeft maandag contact met het ministerie van Justitie om te achterhalen hoe het terugsturen van het toestel kon gebeuren. Daarbij moet ook duidelijk worden wie voor welke beslissing verantwoordelijk is en wie de schade moet betalen.