DEN BOSCH - Nadat zich donderdag en vrijdag relletjes en incidenten hadden voorgedaan in de Graafsewijk in Den Bosch, is het dit weekeinde rustig gebleven. De wijk werd zondag aan het einde van de middag weer afgesloten door vier pelotons van de mobiele eenheid, die ervoor moeten zorgen dat de noodverordening wordt gehandhaafd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Door de maatregel komt niemand die niets in de wijk te zoeken heeft erin. Bovendien mag de politie preventief fouilleren en geldt een samenscholingsverbod.

Reltoeristen

Toen het zondagavond rustig bleef, trok de ME zich tegen middernacht terug. Op de verschillende uitvalswegen rond de stad hield de politie extra verkeerscontroles om te voorkomen dat reltoeristen het gebied binnengingen.

Zaterdagmiddag sloot burgemeester Rombouts de wijk ook al hermetisch af. 's Avonds werden toch nog zeker zestien mensen aangehouden. Het ging om personen die zich niet konden identificeren of om relschoppers die de politie herkende van de ongeregeldheden op donderdag- en vrijdagavond. In totaal werden 77 mensen aangehouden. Daarvan zitten nog 29 mensen vast.

SBS-uitzending

De ongeregeldheden ontstonden donderdag na een uitzending van het SBS6-programma Probleemwijken. Na de uitzending over hun wijk gooiden de bewoners de ruiten in van een huis. De huurder ervan had op tv verteld ontucht met zijn stiefdochter te hebben gepleegd. Hij had voor de uitzending het huis op advies van de politie verlaten.

De bewoners van de Graafsewijk uitten bovendien hun ongenoegen over het beleid van de gemeente. Ze werden uit hun huis gezet na het telen van wiet waarna ze drie jaar lang geen recht meer hebben op een nieuwe huurwoning in Den Bosch. De buurt eist dat de gemeente de huisuitzettingen voorkomt.

De ME voerde vrijdag enkele charges uit toen buurtbewoners de busjes met stenen en vuurwerk bekogelden. In de nacht van zaterdag op zondag bleef het voor het eerst rustig in de wijk.

SBS6 zal de bewuste herhaling van de aflevering van Probleemwijken niet herhalen. SBS blijft evenwel van mening dat de ongeregeldheden de zender niet kunnen worden aangerekend. Een compilatie van Probleemwijken zal geen beelden van de aflevering met de Graafsewijk bevatten.