AMSTERDAM - NUON is niet onder de indruk van de actiebelofte die de Socialistische Partij (SP) zondag doet. De SP wordt 'van harte welkom geheten' op het Amsterdamse kantoor van het energiebedrijf, 'net als iedere andere belanghebbende partij'. Dat zegt woordvoerder Marjolein te Koolsté namens het energiebedrijf.

Ze doet de uitspraak naar aanleiding van de eisen die de SP stelt over de 'loonsverhoging van 43%' die topman Ludo van Halderen krijgt. Volgens de woordvoerder is er geen sprake van zelfverrijking, of een loonsverhoging van 43%. 'Tot nu toe hebben alle media dat klakkeloos van elkaar overgenomen', aldus Te Koolsté.

Te Hoogsté laat weten dat het niet om een loonsverhoging gaat, maar om een 'langjarige bonus'. Een bonus die Van Halderen al in 2002 gekregen heeft, maar pas in 2004 is uitgekeerd. Sinds Van Halderen in 2001 bestuurder werd, heeft hij 0 procent loonsverhoging gekregen.

Officiële vergadering

Naar aanleiding van alle ophef is er twee weken geleden een officiële vergadering belegd waar de aandeelhouders nogmaals bevestigden achter de gemaakte loonafspraken te staan. De aandeelhouders van NUON zijn verschillende provincies en gemeentes. Dat zijn de partijen die de SP en GroenLinks en het CDA, die zaterdag een brandbrief over de kwestie de deur uitdeed, in opstand willen laten komen tegen de NUON-top.

Niet NUON laat de energieprijzen stijgen, zegt Te Koolsté, maar twee overheidsmaatregelen waar het energiebedrijf aan moet voldoen. Het gaat om de ecotax, die met 7 procent gestegen is, en de koppeling van de olie- en gasprijzen waar de overheid nog steeds aan vasthoudt. De olieprijs steeg in 2004 met 20 procent ten opzichte van 2003. Daardoor steeg de gasprijs net zo hard mee.

Maandagochtend voert de SP actie bij het kantoor van NUON aan de Spaklerweg Amsterdam. Dan krijgt topman Van Halderen een actiebelofte overhandigd.