LONDEN - VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staat op de lijst van de 'invloedrijkste personen ter wereld' van Time Magazine. Dat heeft het blad zondag in een persverklaring meegedeeld. Het tijdschrift karakteriseert Hirsi Ali als "iemand die opkomt voor haar overtuiging".

Het Kamerlid van Somalische afkomst staat ingedeeld bij de 'Leiders en Revolutionairen', samen met onder anderen de Amerikaanse president Bush, diens minister van Buitenlandse Zaken Rice, de Zuid-Afrikaanse president Mbeki en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Ook de Israëlische premier Sharon en de al-Qaeda terrorist al-Zarqawi staan op de lijst.

Hirsi Ali is een uitgesproken voorvechtster van de rechten en de emancipatie van moslimvrouwen. Zij wordt met de dood bedreigd sinds het uitkomen van de film Submission, die zij samen met Theo van Gogh maakte. Na de moord op Van Gogh moest Hirsi Ali enige tijd onderduiken. Het Kamerlid werkt aan een vervolg op Submission.

Time Magazine heeft de groep invloedrijkste personen uitgenodigd voor een diner in New York, later deze maand. Hirsi Ali vindt het "een hele grote eer" dat zij hiervoor is gevraagd, zo heeft zij via een woordvoerder laten weten. Zij gaat graag op de invitatie in en zal tijdens het diner een speech houden.